Energie-investeringaftrek

Infraroodverwarming en de EIA

Ben jij een ondernemer die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt en wil je iets aan duurzaamheid of energiebesparing doen? Lees dan verder!

 

Wat is EIA?

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling waarmee de RVO het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie wilt stimuleren. Meer hierover lees je op de site van de belastingdienst.

Kosten

Heb je kosten van minimaal 2.500 euro per bedrijfsmiddel (dit kan 1 product zijn of een combinatie van producten dat samen 1 oplossing vormt) dan kun je hiervoor energie-investeringsaftrek (EIA) krijgen.

Investeringsaftrek

In 2019 geldt dat je maar liefst 45% van de aanschafkosten mag opvoeren als aftrekpost over de fiscale winst, boven op de gebruikelijke afschrijving.

Infraroodverwarming

Investeringen in infraroodverwarming was vorig jaar al aftrekbaar onder de generieke code 310000. Dit jaar heeft het RVO infraroodverwarming ook als specifiek bedrijfsmiddel benoemd voor ruimtes met een gemiddelde hoogte boven de 4 meter onder code 270103. (Dus zowel ruimtes lager als hoger dan 4 meter kunnen in aanmerking komen.)

Bij deze investeringsaftrekregeling moet er voor ruimtes lager dan 4 meter aangetoond worden dat de energiebesparing ten minste 0,15 Nm3 is en niet meer dan 1,2 Nm3 aardgasequivalent (a.e.) per jaar is. Van deze berekening hebben wij een voorbeeldformulier, dit kun je bij ons opvragen. Bij onze klant-case kwam dit uit op op 0,61 Nm3, wat mooi binnen de waardes ligt. Voor ruimtes boven de 4 meter geldt deze eis niet.

Extra investeringsaftrek

De EIA is te combineren met de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) welke je ook (mits je aan de voorwaarden voldoet) voor infraroodverwarming kunt inzetten. Dubbele investeringsaftrek dus! Ook hier hebben we een korte uitleg over geschreven.

Rekenvoorbeeld

Hieronder staat een rekenvoorbeeld. Waarbij in 2019 de winst van de onderneming 250.000 euro is en de investering in infraroodpanelen (en evt. andere energiebesparende maatregelen) 20.000 euro is.

Winst € 250.000
Investering € 20.000
EIA netto voordeel € 2.250
KIA netto voordeel € 1.400
Totale netto voordeel € 3.650
% netto voordeel 18,25%
Netto investering € 16.350

Tijdig doorgeven

Om gebruik te maken van de investeringsaftrek dien je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht voor de investering in energie energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie de melding bij het RVO te maken.

Actie

Het is dus een goed moment om over te gaan op infrarood verwarming voor jouw bedrijfshal of kantoorruimte.

Er zijn 2 belangrijke stappen:

  1. Neem contact op met Duurzaam Vesta BV voor meer inzicht in de kosten en benodigdheden om jouw pand uit te rusten met infraroodverwarming.
  2. Geef binnen 3 maanden via MijnRVO door wat de investering in infrarood is geweest. Dit kan via jouw eigen belasting adviseur. Eventueel kunnen wij jou ook in contact brengen met een adviseur die dit ook voor andere klanten heeft verzorgd.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend advies gesprek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!